среда, 23. јул 2014.

Budva plaze, Budvanske plaže

Budva Plaže 

Ono što sigurno čini Budvansku rivijeru prepoznatljivom u odnosu na ostale turističke destinacije su prelepe peščane i šljunkovite plaže, koje se nanizane jedna na drugu pružaju na 38 kilometara. Bilo da su uređene po poslednjim svjetskim standardima ili divlje i sakrivene od pogleda znatiželjnih, na budvanskim plažama možete se potpuno opustiti: piti špricer u hladovini, ručati, večerati, iznajmiti čamac, wind surf, skuter, sandolinu, priuštiti vožnju bananom, spuštati se toboganom. Za hrabrije tu je i bandži, a možete đuskati na rave-žurkama ili u diskotekama, pecati, odmarati, slušati talase i galebove, igrati beach-wolay, beach-soccer.

Plaža Jaz 

Plaža Jaz je jedna od tri najveće plaže na crnogorskom primorju. Duga je 1200 metara a od Budve je udaljena 2.5 km u pravcu Tivta. Nalazi se u Mrčevom polju kao zaledjini a kroz nju protiče sezonska reka Drenovštica. Sa obe strane je zaštićena brdima Grbalj i Straža. Plaža Jaz je šljunkovita i na obali i u vodi a u dubini je pijesak. Čine je dva dela veliki dužine oko 700 metara i manji oko 300 metara koji koriste nudisti. Ova plaža je idealna za autokampere jer se u zaledju njenog većeg dijela, koji je obrastao mediteranskom vegetacijom i zelenilom, nalazi autokamp kapaciteta 2000 mijesta. Ova plaža je zaštićeno prirodno dobro u tretmanu I kategorije.

Plaža Mogren

Plaža Mogren je locirana u uvali Mogren i sastoji se od dve plaže duge oko 350 metara koje su spojene malim prolazom probijenim u steni. Nalazi se u blizini Starog grada Budva koji je udaljen oko 150 metara, ispod brda Spas koje je zaštićeno kao rezervat prirode a obraslo je gustom borovom i hrastovom šumom. Do plaže vodi samo betonska staza napravljena po obodu stena koje ovu plažu čuvaju od severnih vetrova. To je prirodna peščana plaža sa plažnim barom, ronilackim klubom i drugim uslužnim objektima. Dužina plaže je 140 m. Plaža Mogren je od juna 2004. godine nosilac prestižnog priznanja “Plave zastavice” koja je simbol sigurnosti i čistoće kupališta a što joj uz pesak u vodi i na kopnu, te osunčanosti daje epitet jednom od najatraktivnijih plaža na crnogorskom primorju. Iako Mogren ima status hotelske plaže, drugim korisnicima ulaz je dozvoljen uz naplatu ulaznice.

Slovenska plaža

Slovenska plaža se prostire od budvanske gradske luke do hotela Park. Ukupne je dužine oko 1600 m. Kupalištem je proglašena jos davne 1920 godine, a ime su joj dali Česi koji su letovali u Budvi 1935 godine. Plaža je šljunkovita, na obali i u moru iako ima i mestimično peščanih delova koje je morska struja donela iz južnijih delova Mediterana. U zaledjini se nalazi istoimeni hotelski kompleks, apartmanskog tipa, s depandansima, restoranima, kafićima, trgovinama, buticima, bazenima, teniskim igralištima, sportskim terenima, uredjenim parkovima koje krasi raznovrsno mediteransko rastinje. Slovenska plaza

Plaža Guvance

Plaža Guvance je poznatija po imenu "Mala plaža". Duga je 80 m i nalazi se ispod šetališne staze koja vodi od Budve ka Bečićima kojom je nekad saobraćao turistički vozić. Plaža Guvance gleda ka zapadu tako da omogućuje boravak do kasnog popodneva. Zalasci sunca na ovoj prelepoj i intimnoj plaži su trenuci koje nećete nikada zaboraviti.

Ričardova glava

Ono što čini "Ričardovu glavu" posebnom je lokacija plaže jer se nalazi ispred samih zidina Starog grada. Duga je oko 100 m, a dobila je ime po glumcu Ričardu Vidmarku koji je tu snimao film “Dugi Brodovi” 1963. godine. Ova šljunkovita plaža je vrlo popularna i jedna je od najposjećenijih u Budvi.

Plaža Pizana

Plaža Pizana je uvučena u mali prostor između istočnog dijela Starog grada i gradske luke. U njenom zaleđu nalazi se budvansko plivalište. Šljunkovita je i dugačka nepunih 50 m. Lokacija ove plaže je sama po sebi dovoljno atraktivna da tokom cijele sezone privuče veliki broj posjetilaca.

Plaža Bečići

Bečićka plaža je najveća i najlepša prirodna plaža u Evropi. Ovo grandiozno priznanje su joj dodelili medjunarodni eksperti u Parizu 1935 godine i to u obliku nagrade Grand pri. Plaža u Bečićima je duga 2000 metara, proteže se od rt. Zavala do Djevištenja, peskovita je na kopnu i moru a u njenoj neposrednoj blizini se nalaze veliki hotelski kompleksi. Tu se nalaze mnogobrojni restorani koji nude širok izbor menija svih priznatijih svetskih kuhinja, kafići, poslastičarnice, sportski tereni, aqva ski lift za skijanje na vodi, vodeni tobogan, bazeni, predivna mesta za odmor u parkovima. U Bečićima je sve podredjeno željama mnogobrojnih turista, koji uživaju u blagodetima ovog dela Mediterana.

Plaža Kamenovo

Plaža Kamenovo je prva od 15-tak manjih plaža budvanske rivijere stacioniranih ispod magistrale Budva-Petrovac. Duga je oko 700 metara i nalazi se izmedju Bečića i Pržnog. U vodi se nalazi pijesak koji joj daje veličanstvenu tirkiznu boju, a pesak je i na kopnu. Na samoj plaži postoji restoran i mesto gde možete iznajmiti rekvizite za plažu. Inače ova plaža je cenjena i zbog lakog pristupa automobilom.

Plaža Pržno

Plaža Pržno se nalazi ispred istoimenog živopisnog tipično primorskog mesta što ovoj plaži daje posebnu čar. Proteže se od rta Pržno do rta Miločer a zaledje joj čine maslinjaci izuzetne vrednosti, zbog čega se celi lokalitet svrstava na listu zaštićenih prirodnih rezervata. Sama plaža je dugačka oko 350 metara i delom je peščana a delom stenovita. Iznad plaže Pržno nalazi se generalno restaurirani hotel “Maestral” **** a u neposrednoj blizini nalazi se više rustičnih konoba, taverni, kafea.

Kraljičina Plaža

Kraljičina plaža se nalazi uz miločersku i u neposrednoj blizini Svetog Stefana, na udaljenosti od oko 500 metara , i slovi za jednu od najlepših plaža na Mediteranu. To je mala plaža, duga oko 200 metara, s čempresima i maslinama u zaledju, udobno smeštena ispred letnje rezidencije kralja Nikole, koja je dobila ime po tome što je bila omiljeno letovalište kraljice Marije Karadjordjević.

Plaža Miločer

Plaža Miločer nalazi se odmah pored Kraljičine plaže, ispod nekadašnjeg letnjikovca kraljevske dinastije Karadjordjević koji je izgradjen 1934 godine. Dugačka je 280 metara i okružena je parkovima veličine 18 hektara, koji se sastoje od cvijeća i drveća egzotičnih vrsta: libanskog kedra, tropske mimoze, japanske mušmule, kaktusa, agave, pitospora i drugog drveća. Spada u red peščanih plaža visoke kategorije i uz božanstveno zaledje i luksuzni hotel “Miločer” predstavlja savršeni sklad prirode i ljudskih ruku.

Plaža Sveti Stefan

Plaža Sveti Stefan. Na ovom, po mnogima najatraktivnijem mestu ciele jadranske obale, nailazimo na veoma retku prirodnu pojavu u svetu - tombolu. To je peščana prevlaka koja spaja obalu s hridi, na kojoj je izgradjen Sveti Stefan, ekskluzivni grad-hotel. S leve i desne strane tombole prostiru se dve peskovite plaže, crvenkaste boje peska, dužine 1170 m. U zaledju se nalazi hotel, restorani, kafei, ronilački klub, parking, u parku uredjenom u mediteranskom stilu. Sveti Stefan je jedina "de lux" lokacija na crnogorskom primorju, a njegov ekskluzivitet je odavno poznat u svijetu. Ovdje se rado odmaraju poznate liccnosti, a medju gostima su bili Vili Brant, Bobi Fišer, Sofija Loren, Monika Viti, Ingemar Stenmark, Silvester Stalone, Klaudija Sifer, Džeremi Ajrons... Na Svetom Stefanu se venčao i Novak Djoković. Medju svjetskim priznanjima je i Zlatna jabuka (1964) magazina Live.

Plaža Drobni pijesak

Drobni pijesak je plaža smeštena u skrovitoj uvali, duga 250 m. Zbog konfiguracije terena može se slobodno reći da je pristupačna samo sa mora. Pesak žuto-bele boje daje joj izgled prave tropske plaže, a zaledje obraslo maslinjacima i makijama epitet "divlje". Na samoj plaži su izvor pitke vode i nekoliko ugostiteljskih objekata. Drobni pijesak je omiljeno izletište meštana. U prošlosti se ovde odrzavao skup plemenskih poglavara Paštrovica - Bankada.

Plaža Crvena Glavica

Crvena glavica predstavlja kompleks manjih plaža u okviru istoimenog Nudističkog kampa. Plaže su raznovrsne, od pješčanih do stjenovitih, ima ih sedam i ukupne dužine su 500m a specifične su po pijesku i stijenama crvenkaste boje.U pozadini je kombinacija šume i prirodnih stjena. Ovo je pravo mjesto za uživanje u intimnosti i ljepoti prirode.

Plaža Lučice

Plaža Lučice predstavlja predivan kupališni lokalitet koji je i pored velike posećenosti ostao prirodno netaknut. Plaža Lučice udaljena je 500 metara od Petrovca ka jugu. Ima oblik malog zaliva, duga je 220 m, peščana je na obali i morskom dnu, s plitkim dnom koje se pruža u more i šumom borova i čempresa u zaledju.

Plaža Buljarica

Buljarica je mozda i najveći turistički potencijal crnogorske obale. Buljaričko polje i padine brda Dubovice pogodni su za razvoj svih vidova turizma. Uvala Buljarica proteže se od rta Resovo brdo do Dubovice i predstavlja najveću plažu Budvanske rivijere. Nalazi se na udaljenosti 1 km od Petrovca u pravcu Bara, duga je oko 2250m, šljunkovitog sastava. U zaledju plaže se nalazi više auto kampova i odmarališta.

Нема коментара:

Постави коментар